Mark- och miljödomstolen säger nej till två vindkraftsprojekt i Nordmaling Foto: SVT

Nej till planerade vindkraftverk i Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga nya vindkraftverk i Nordmaling. Mark- och miljödomstolen säger nej till nya snurror både på Gabrielsberget och vid Ava.

Mark- och miljödomstolen säger nej till två planerade vindkraftsbyggen i Nordmaling. Det ena handlar om en ansökan om fler vindkraftverk på Gabrielsberget och det nadr om en anläggning vid Ava.  Domstolen menar att den traditionella renskötseln hotas.

Kan inte samexistera i området

Båda anläggningarna hade tidigare fått klartecken från Länsstyrelsen, men det har överklagats av samebyarna Vapsten och Vilhelmina norra samt Byrkije renbetesdistrikt från Norge. Domstolen menar att företagen som vill bygga vindkraft ”inte har visat att det är möjligt att föreskriva skyddsåtgärder som säkerställer att vindkraftverksamheten och rennäringen kan samexistera”.

Nya villkor för befintlig anläggning

Mark- och miljödomstolen har också fattat beslutat om nya villkor för den vindkraftspark som redan finns  på Gabrielsberget. Bland annat ska de inblandade bolagen ska bekosta och uppföra en hage för att göra det möjligt att utfodra 1500 renar i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.