Montagebild. Foto: TT

Samebyn får rätt – vindkraften stör renarna

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina södra sameby får rätt i mark- och miljödomstolen. Den planerade vindkraftparken söder om Åsele kan försvåra bedrivandet av rennäring i området. Nu avslås ansökan.

För snart fyra år sedan ansökte bolagen TCC och Nordex Sverige om att få bygga 15 vindkraftverk, med namnet Bäckaskog, cirka 23 kilometer söder om Åsele. Åsele kommun har pekat utområdet som lämpligt för vindkraft.

Vilhelmina södra sameby har motsatt sig byggandet eftersom de bedriver rennäring i området. Nu får de rätt i mark- och miljödomstolen, som skriver:

”att den ansökta vindkraftetableringen påtagligt kan försvåra bedrivandet av rennäring i området, att bolagen inte har visat att det är möjligt att föreskriva skyddsåtgärder som säkerställer att verksamheterna kan samexistera”.

”Är oförenliga”

Både vindkraften och rennäringen är utpekade riksintressen. Domstolen anser att de båda är oförenliga inom det planerade området.

”Rennäringens nyttjande av det aktuella markområdet är den näring som på lämpligaste sätt främjar en långsiktig hushållning med marken. Den ansökta vindkraftetableringen kan mot den bakgrunden inte tillåtas på den aktuella platsen”, skriver domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.