Foto: TT

Nej till stor vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen säger nej till en av de största planerade vindkraftparkerna i Västerbotten. Länsstyrelsen hävdar att parken bland annat skulle orsaka stora problem för rennäringen.

Företaget Hemberget Energi AB hade planerat att bygga 120 stycken upp till 200 meter höga vindkraftverk i området mellan byarna Pauträsk och Risträsk, på Stöttingfjället, men länsstyrelsen säger nej.

I sitt beslut konstaterar länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att den planerade vindkraftparken kolliderar med flera andra intressen.

Genom området går en flyttled för renar. Utifrån de studier som visat att renar tenderar att undvika vindkraftverk menar länsstyrelsen att parken skulle orsaka stora problem för rennäringen.

Stora naturvärden

Delar av parken skulle också göra intrång på områden med stora naturvärden. Bland annat pågår bildandet av ett naturreservat i området, som kommer att bli det största i Västerbotten nedanför fjällen.

Länsstyrelsen hänvisar också till den värdefulla kulturhistoriska bebyggelsen i byn Risträsk. En stor vindkraftpark ”skulle få landskapsbilden att ändra karaktör till ett mer industriellt landskap, vilket skulle få en stor påverkan på riksintresset”. Även av detta skäl anser länsstyrelsen att det finns skäl att avslå ansökan.

I sitt beslut konstaterar länsstyrelsen att det hade gått att säga ja till vissa delar av vindkraftparken, men då ingår inte det område som, enligt företaget, är helt nödvändigt för att projektet ska kunna genomföras. Därför väljer länsstyrelsen att säga nej till projektet i sin helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet