Foto: TT

Nej till vindkraftpark i Norrbäck

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett rungande nej till en stor vindkraftpark i Norrbäck mellan Vilhelmina och Lycksele. Vattenfall ville bygga 55, 200 meter höga vindkraftverk, men miljöprövningsdelegationen i Västerbotten sa nej.

Vindkraftparken i Norrbäck är ett av flera stora vindkraftprojekt som planeras på Stöttingfjället, ett lågfjällsområde mitt i Västerbotten, mellan Lycksele, Vilhelmina och Åsele. Som vi tidigare har berättat har det funnits stöd för projektet i byn Norrbäck, men samtidigt har det också funnits starka invändningar från olika håll.

Samebyarna kritiska

Samebyarna, Vapsten och Vilhelmina norra, har motsatt sig projektet. Miljöprövningsdelegationen konstaterar i sitt beslut att det redan finns en gruva i närheten och att det därmed finns en risk att flyttleden kan skadas av ytterligare en stor industriell etablering i området.

I de trakter där vindkraftparken planeras finns områden med höga naturvärden. Bland annat planeras ett stort naturreservat i området. Hela Stöttingfjällområdet är också områden som länsstyrelsen prioriterar när det gäller skydd av natur och bevarande av biologisk mångfald.

Landskapsbilden förändras

I beslutet framgår det också att den värdefulla kulturmiljön som finns i Risträsk by skulle tappa i värde om landskapsbilden skulle förändras av en vindkraftpark.

Som SVT Nyheter Västerbotten berättade tidigare i veckan har miljöprövningsdelegationen också sagt nej till de 120 planerade vindkraftverken i Pauträsk, någon mil från parken i Norrbäck.

Att ansökningar om stora vindkraftparker avslås är mycket ovanligt. Miljöprövningsdelegationen i Jämtland och Västernorrland har i oktober sagt nej till projektet Fisksjölandet. Dessutom har två projekt som överklagats till Mark- och miljödomstolen – Midsommarberget och Svartåsen – avslagits i den instansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet