Erik nekas färdtjänst till sommarstugan – trots sitt funktionshinder

Publicerad

Ända sedan han var liten har Erik Nyström beviljats färdtjänst för att resa till familjens sommarstuga. Men i år tog det stopp, trots att hans situation är oförändrad.
– Det är som att de hux flux anser att jag inte är funktionshindrad längre, säger Erik.

Umeåbon Erik Nyström har en CP-skada sedan födseln som gör att han får spasmer och inte kan gå. I alla år har Erik beviljats färdtjänst för att underlätta resan till familjens stuga på Höga Kusten, men i år säger kommunen nej.

– Jag har ju samma funktionsnedsättning som jag alltid haft, det är ingen skillnad. De vet ju om detta, säger Erik.

Behöver extra rullstol

Resan betyder mycket för Erik som menar att det är en av få gånger på året han kommer bort från en vardag med assistans.

Till sommarstugan måste han ta en manuell rullstol, eftersom permobilen inte går att ta genom ytterdörren. Det tar kommunen inte hänsyn till, eftersom den inte bedöms nödvändig för att genomföra själva resan.

I beslutet står att kommunen inte kan bevilja dyrare färdslag. Erik har överklagat, men fått avslag. Nu ska fallet vidare till förvaltningsrätten.

Kommunen: det är individuellt

Elisabeth Öberg, färdtjänstkonsulent på Umeå Kommun, säger att det inte handlar om något besparingskrav.

Elisabeth Öberg

– Varje ansökan prövas utifrån sina individuella skäl och den praxis som råder på tillståndssidan. Det kan se olika ut av många orsaker om man blir berättigad till den ansökta förmånen eller inte, säger hon och fortsätter:

– Vi använder rättspraxis i överklagningsärenden som vägledning för handläggningen, ett tidigare tillståndsbeslut saknar betydelse vid varje ny bedömning.

Säger ni nej till fler nu för tiden?

– Det vill jag inte påstå. Över tid kan jag se att fler är medvetna om att ansöka om olika tillstånd som man anser sig behöva, men det betyder inte att man har rätt till det, säger Elisabeth Öberg.

Vill ha svar från kommunen

Trots avslaget tänker Erik genomföra resan.

– Och i höst vill jag ha svar från kommunen, om jag så ska behöva sitta utanför stadshuset varje dag tills jag fått dem, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.