Madelaine Jakobsson (C), Nordmaling Foto: SVT

Nordmalings tuffa besked – tio miljoner minus: ”Det kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Nordmalings kommun gjorde ett kraftigt minusresultat under 2018. Kommunen hade räknat med att gå plus, men går istället tio miljoner minus.

Nordmaling har under flera år gått plus och hade också budgeterat för ett plusresultat under 2018, men redan under hösten kom prognoser som visade på ett minus.

I slutändan blev det ett minusresultat på hela 10,3 miljoner kronor. Det handlar bland annat om att köp av gymnasieplatser från andra kommuner blev dyrare än väntat, men också om att kommunen tvingats ta hand om många barn som farit illa.

– Det kom som lite av en chock måste jag säga. Alla verksamheter går back, säger kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C).

Förskolebygge kan pausas

Tjänstemännen har nu fått i uppdrag att ta fram åtgärder till kommunstyrelsens sammanträde i maj, men redan nästa vecka kan kommunen fatta beslut om att pausa det planera förskolebygget i centrala Nordmaling.

– Jag vill invänta förslagen från tjänstepersonerna, men det kan bli aktuellt att pausa någon av våra större investeringar. Vi måste bli effektivare, vi har bara de pengar vi har, säger Jakobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer