Norrländska skogsägare positiva – trots sjunkande virkespriser

Publicerad

Priset på virke har sjunkit, men skogsägare i Norrland är ändå positiva, mer så än skogsägare i övriga landet. – Det beror på att det görs många investeringar här uppe, säger Erik Grafström, jägmästare vid LRF Konsult i Umeå.

I en undersökning som LRF, Swedbank och Sparbankerna beställt svarar skogsägare på hur de ser på sitt ägande i nuläget och i framtiden. 

I rapporten framgår det att priserna på timmer och pappersmassa har sjunkit på sistone, vilket har fått till följd att färre skogsägare tycker att det är lönsamt att äga skog, jämfört med förra året. Däremot är skogsägare i Norrland mer positiva till framtiden än de i övriga landet. 

– Det har gjorts många investeringar för skogsindustrin i Norrland vilket vi tror har påverkat deras svar, säger Erik Grafström, jägmästare vid LRF Konsult i Umeå.

Enligt Erik Grafström är skogsmarkspriset på väg upp. 

– Och dessutom ser många skogsägare i Norrland långsiktigt på sitt ägande, man bryr sig inte om tillfälliga trender i sjunkande ersättning för virke till exempel, säger han. 

Många skogsägare i Norrland värderar också de ”mjuka värdena” högt. 

– Alltså känslan av att äga skog, möjligheten att vistas och jaga i sin egen skog, säger Erik Grafström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.