Norrlandsoperan på förskoleturné Foto: SVT / Björn Ottosson

Norrlandsoperan ute på förskoleturné i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I veckan besöker musiker från Norrlandsoperans symfoniorkester tio olika förskolor och spelar kända barnvisor tillsammans med pedagogen Anna Jakobsson. Konserterna sker utomhus så att barnen på behörigt avstånd kan sjunga med i låtarna.

Norrlandsoperan gör i veckan i samarbete med sångerskan och pedagogen Anna Jakobsson tio framträdanden på förskolor i Umeå. Fyra musiker från Norrlandsoperans symfoniorkester spelar kända barnvisor för barn i åldrarna tre till fem år. Förutom att spela och sjunga visar de även upp sina respektive instrument och berättar om dem.

– Förskolorna hakade snabbt på den här idén. Alla tider blev uppbokade på nolltid, vi hoppas kunna erbjuda fler förskolor detta efter sommaren. säger Markus Falk, musikproducent på Norrlandsoperan.

Allt utomhus

På grund av den rådande coronapandemin hålls konserterna utomhus, där barnen på behörigt avstånd kan njuta av musiken och dansa och sjunga med.

– Det är fantastiskt roligt. Det känns väldigt meningsfullt nu i coronatider då det är mycket dyster rapportering. Då är det skönt att kulturen kan bidra med något positivt både för barn och vuxna, säger Anna Jakobsson, sångerska.

Och barnen var nöjda.

– Det var jättekul, allt var bäst. Vi vill gärna att de kommer tillbaka, säger Erik och Henry som går på förskolan Karlavagnen på Söderslätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.