Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör forskaren om befolkningsprognosen Foto: SVT.

Västerbotten växer – grannlänen går back

Publicerad

Västerbotten väntas fortsätta växa befolkningsmässigt de kommande tio åren. Samtidigt krymper våra grannlän, om Statistiska centralbyråns senaste långtidsprognos håller. Totalt ger det fortsatta bekymmer för Norrland om inget ändras.

– Jag tycker det är bekymmersamt för alla de fyra nordligaste länen. Totalt sett är tillväxtregionerna för få och för svaga. Relativt sett är det ju en vikande befolkningsutveckling för Norrland, jämfört med övriga delar av Sverige, säger Lars Westin, professor i regionalekonomi vid Umeå universitet.

Enligt SCB kommer Västerbottningarna att bli nästan 13 000 fler under de kommande tio åren. Länet väntas växa med 4,5 procent till cirka 284 000 invånare.

Men Norrlandslänen växer betydligt långsammare än landet i övrigt. För våra närmaste grannlän är prognoserna mycket dystra. Industritunga Norrbotten och Västernorrland är de två enda länen i landet där SCB:s prognos pekar på en negativ befolkningsutveckling.

Attraktiva städer en lösning?

Vägen till att vända trenden måste vara att omvandla vinster från basnäringarna till att bygga attraktiva städer där folk vill leva och bo, anser Lars Westin. som ser en en uppenbar risk att makten fortsätter förskjutas söderut. 

Skillnaden mellan Västerbotten och våra två grannlän har historiska orsaker.

– Norrbotten har haft en stark orientering mot gruvnäringen och Västernorrland mot skogen. Västerbotten haft en annan mer gynnsam utveckling, säger Lars Westin.

Hör mer om hans teorier kring skillnaderna i befolkningsutveckling i klippet ovan.

(Rikets befolkningstillväxt i snitt 7,4 procent)

Västernorrland -1,4

Norrbotten -4,5

Gävleborg 0,8

Jämtland 3,6

Stockholms län 10,8

Skåne 9,2

Uppsala 14,4

Örebro 8,2

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer