Norsk batterijätte vill etablera sig utanför Vasa Foto: Vasa stad

Norrmän vill bygga batterifabrik i Vasa

Uppdaterad
Publicerad

Freyr Battery har skrivit under ett intentionsavtal med Vasa stad om att etablera sig på GigaVasa-området, också kallat batterifabriksområdet, rapporterar svenska YLE.

I avtalen ingår ett strategiskt samarbete om potentiell utveckling av battericellsteknik och -produktion i industriell skala.

Tomten som bolaget ingått avtal om är 90 hektar stor och ligger på det så kallade batterifabriksområdet. Avtalet gäller till den 22 juli nästa år, under förutsättning att vissa villkor möts som är kopplade till projektets framsteg. Avtalet förutsätter också ett samarbete inom gemensam utveckling för att påskynda leveranserna av koldioxidsnåla och kostnadseffektiva batterier i Finland.

– Vasa erbjuder en ideal plats för en Gigafabrik inom EU med tillgång till lokala kortresta råvaror och rikligt med förnyelsebar energi och vatten för nedkylning samt ett unikt kluster av världsledande leverantörer för hela batterivärdekedjan, säger bolagets vd Tom Einar Jensen i ett pressmeddelande.

Ministern positiv

Näringsminister Mika Lintilä (C) är glad över att arbetet med att upprätta en battericellanläggning i Vasa går framåt.

– Vi är fast beslutna att bygga ett starkt batteriekosystem i Finland i enlighet med vår nationella batteristrategi. Planerna som publicerades i dag passar mycket bra med det vi strävar efter att uppnå, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget är planerna att bli Europas största battericellsleverantör. Fem av bolagets anläggningar ska finnas i Mo i Rana i Norge.

Gränsar till Korsholm

Batterifabriksområdet ligger strax öster om Vasa flygplats. Officiellt heter det Långskogens industriområde på Vasas sida och på andra sidan gränsen i Korsholm heter det Granholmens industriområde.

De etableringar som man hittills skrivit intentionsavtal om ligger på Vasas sida av kommungränsen på batterifabriksområdet.

2018 godkändes detaljplanen för batterifabriksområdet. Hösten 2020 uppdaterades planen i rask takt sedan förhandlingar med en intresserad part krävt saker som inte fanns i planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.