Norrmejerier höjer betalningen till mjölkbönder: ”Rädd att de lägger ner”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga prisökningar på diesel, gödsel och foder slår hårt mot mjölkgårdarna. För att bromsa kostnaderna höjer Norrmejerier betalningen för mjölken för bönderna i Norrland.

– Det är jättenödvändigt. Det har blivit så pass mycket dyrare för bönderna att vi är rädda att de lägger ner sin produktion, säger Göran Olofsson, ordförande för Norrmejerier.

Enligt Göran Olofsson, ordförande för Norrmejerier, har de fått signaler om att kostnaderna på gårdarna blir allt tuffare. Därför höjer de betalningen för varje kilo invägd mjölk med 30 öre, från och med 1 maj 2022.

– Vi hör diskussioner om att minska antalet djur och lägga åkrar i träda. Investeringar stoppas eller skjuts på framtiden, säger Göran Olofsson.

Andra höjningen i år

Den första februari i år gjorde Norrmejerier en höjning med 40 öre per invägd kilo mjölk, vilket var absolut nödvändigt enligt Göran Olofsson. Vårens höjning blir därför den andra för i år och fler höjningar kan komma framöver. Flera livsmedel har ökat i pris senaste tiden och mjölkpriset för konsumenter kan också komma att bli dyrare.

– Var priset kommer att ligga är svårt att säga men jag tror att det kommer att bli dyrare. Det är jättesvårt att veta. Det är otroligt osäkert, säger Göran Olofsson.

Hör om situationen för bönderna i videon ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.