Bönder i Västerbotten slår larm – svårt att få fram livsmedel i kristider

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar bönderna i Västerbotten om att livsmedelsproduktionen är i fara och därmed också beredskapen att få fram mat i kristider.

Anledningen är att kostnaderna för bönderna har rusat i höjden och alltfler börjar fundera på att lägga ner sitt jordbruk.

– Jag får samtal varje dag från oroliga bönder från hela länet som har ont i magen över att kostnaderna för drivmedel, djurfoder, konstgödning och plast till höbalarna bara har exploderat, säger Andreas Bergmark som är köttbonde i Vallen Lövånger.

”Ofrånkomligt att bönder slutar”

Enligt beslut från regeringen ska Sveriges livsmedelsstrategi och självförsörjandegrad öka för att landets invånare ska slippa köpa och transportera matvaror från utlandet.

– Men om de här prisökningarna fortsätter så är det ofrånkomligt att många bönder slutar och just nu så är det tvärtom med självförsörjningen i landet, den minskar istället, säger Andreas Bergmark.

LRF i Västerbotten:

– Om inte politikerna inser allvaret i den kris som just nu drabbat jordbrukarna så kommer det att bli stora vita fläckar kring livsmedelsförsörjningen i norra Sverige, säger Lotte Folkesson, ordförande för LRF i Västerbotten.

Varje dag sitter hon sex, sju timmar i telefon och pratar med oroliga bönder från hela norra Sverige och LRF har också aktiverat sin krisgrupp.

”Bönder i söder skär guld med täljkniv”

Framförallt handlar det om dyrare spannmål som de norrländska bönderna måste köpa i större mängder än jordbrukarna i södra Sverige som själva odlar sitt spannmål.

– De skär just nu guld med täljkniv jämfört med de norrländska bönderna, säger Lotta Folkesson.

Hon menar också att politikerna inte får vara naiva och tro att EU skulle hjälpa Sverige om det skulle bli ont om spannmål i Europa.

– Vi måste säkra att vi har en tillräcklig livsmedelsförsörjning för hela Sverige så vi står rustade i en kris eller krigssituation, säger Lotta Folkesson.

Se mer från köttbondens gård i Vallen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.