Norrskenöver Bäcksjön utanför Umeå. Foto: SVT

Norrskenspremiär under fredagsnatten

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att tro att vinterperioden är den bästa för att titta på norrsken. Men hösten kan vara lika bra, om inte bättre, då kvällarna är långa och mörka.

Avsaknaden av den reflekterande vita snön gör mörkret kompakt under hösten, vilket får norrskenet att framträda tydligare än vintertid.

Det fick SVT:s reporter Tommy Forsgren uppleva vid Bäcksjön utanför Umeå under fredagskvällen.

– Det var väl något av norrskenspremiär för säsongen i går. Himlen hade inte ens hunnit bli mörk innan det satte igång, sedan var det konstant norrsken fram till midnatt.

Filmen är tagen vid 21:30-tiden och för dem som vill se skådespelet ser även lördagskvällen lovande ut i norr.

Fakta: Norrsken

Norrskenet är ett fascinerande skådespel som uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. Från solen skickas ständigt en vind av plasma, det vill säga laddade partiklar, ut i solsystemet. Främst är det elektroner och protoner, som ingår i solvinden.

När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med de molekyler och atomer som finns i atmosfären, till exempel kväve och syre. I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sden återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att sända ut ett ljus, vilket sedan visar sig som ljusfenomen kring polerna – norrsken och sydsken.

För att se norrskenet måste det vara mörkt, och dessutom klart väder eftersom molnen ligger på en mycket lägre höjd än norrskenet och kan skymma sikten.

När solaktiviteten är extra hög blir även norrskenet kraftigare och kan också ses längre söderut.

Källa. SVT Väder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.