Arkivbild. På grund av störningarna kan resenärer förvänta sig förseningar meddelar Norrtåg. Foto: SVT

Norrtåg kritiskt till Trafikverket efter vinterns tågkaos

Uppdaterad
Publicerad

Norrtåg och Tågkompaniet kritiserar Trafikverket efter deras rapport om den gångna vinterns problem med tågtrafiken. SVT Nyheter Västerbotten har rapporterat flera gånger om en växande frustration bland tågpendlare längs Botniabanan.

Norrtåg konstaterar i ett pressmeddelande att det är Trafikverkets ansvar att sörja för snöröjningen av tågspåren och att de hoppas slippa de problem som funits under den gångna vintern.

De konstaterar däremot att Trafikverket saknar tydliga, snabba och effektiva förbättringsförslag i sin rapport.

De menar bland annat att det saknas insatser för att höja kvaliteten på vinterunderhållet i norr, att Trafikverket har otillräckliga eller allt för sena förbättringsförslag för maskinell kapacitet längs Botniabanan.

”Upp till bevis för Trafikverket”

Norrtåg skriver även att tempot kommer vara avgörande för att få till snabba förbättringar. Men att de inte ser några förslag från Trafikverket som kan få snabba resultat.

”Det är nu upp till bevis för Trafikverket att visa handlingskraft och förmåga att höja tempot i genomförandet. Allt annat kommer att drabba resenärerna”, skriver Norrtåg i sitt pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.