Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors (S) säger att missen beror på stor personalomsättning och bristande rutiner. Foto: SVT

Norsjö kommun missade kräva hyra under flera år

Uppdaterad
Publicerad

I över två år har Norsjö kommun hyrt ut lägenheter i andra hand till nyanlända men missat att skicka hyresavier. Totalt handlar det om över 700 000 kronor som kommunen inte har fått in.

– Det handlar om både små och stora belopp, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

Norsjö kommun blockhyr lägenheter av lokala hyresvärdar i syfte att ha lägenheter tillgängliga för nyanlända.

Lägenheterna har hyrts ut i andra hand – men nu framgår att kommunen under nästan 2,5 år har missat att skicka ut hyresavier och har således inte fått någon hyra betald.

– Vi har missat att kräva in hyror och det handlar om både små och stora belopp, säger Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors (S).

Missade hyror ska återbetalas

Den totala hyresskulden, som nu måste krävas in i efterhand, är 717 314 kronor. Kommunen ska nu tillsammans med hyresgästerna upprätta individuella återbetalningsplaner för att de missade hyrorna ska betalas.

– Man tycker kanske att man borde reagera när man inte får en avi. Men å andra sidan är det också vårt ansvar att hyresavierna skickas ut. Därför är vi väldigt försiktiga i vad vi kommer kräva ut i tider, summor och räntor. Men det ska betalas tillbaka, säger Lindfors.

”Otroligt olyckligt – inte tillräckliga rutiner”

Missen med hyrorna har pågått från oktober 2016 till februari 2019 enligt Norsjös kommunchef Katarzyna Wikström.

Hur har det blivit så här?

– Det här är otroligt olyckligt och vi har inte haft tillräckliga rutiner. Man har trott att det fungerat trots att det inte har gjort det, säger Katarzyna Wikström.

Enligt kommunen har man nu sett över sina rutiner för att försäkra sig om att detta inte ska kunna inträffa igen.

– Det här är ett misstag som berör personer som inte har haft en aning om att de råkat ut för detta. Vi vill inte göra sådana här misstag utan vi måste säkerställa att det fungerar, säger Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.