Robotkatterna känna av om människor finns i närheten. Foto: Arkivbild: SVT

Norsjö köper robotkatter till de äldre

Uppdaterad
Publicerad

Två robotkatter köps in till de äldre i Norsjö. Det beslutade politikerna i kommunfullmäktige ikväll.

– Om det här kan förbättra livskvalitén hos de äldre så är det ju jättebra, säger Lina Hjelte (V), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Robotkatter används inom demens- och äldreomsorgen och ska innebära sällskap och vara lugnande. De för inte med sig samma problem som levande katter – till exempel allergier och extra arbete. De batteridrivna katterna kan till exempel jama och spinna och känna av om människor finns i närheten.

”Bra att vi provar”

På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Norsjö att satsa på robotkatter till kommunens äldre. Enligt förslaget från funktions- och äldreomsorgen skulle fyra robotkatter och en robothund köpas in för en kostnad på 17 500 kronor. Nu blir det istället två robotkatter.

– Jag tycker egentligen det är en ganska liten summa, om det fungerar bra kan man ju tänka sig att köpa in fler, säger Lina Hjelte (V).

Politikerna i kommunfullmäktige var eniga om beslutet, säger Lina Hjelte.

– Vad jag vet så är det första gången man testar på det här i kommunen och jag tycker det är bra att vi provar.

På demensboendet Gläntan i Kungälvs kommun har robotkatterna redan flyttat in. Här kan du se när de boende fick möta dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.