Hör de spelande tränarna om regeländringen Foto: Marit A Israelsson, SVT

Norsjös seger inför säsongen – slipper spela i kortbyxor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här säsongen slipper Sveriges alla volleybollspelare spela match i korta tajts. Det tack vare Norsjö volleybollklubb som drivit och fått igenom en ändring av regeltillämpningen.

Klubbutvecklare Tomas Bergquist konstaterar att de brutit ny mark.

– Genom åren har tjejer tyckt till om att de inte trivs i de här korta matchtajtsen så jag började kolla lite vilka möjligheter som fanns att göra nåt åt det, berättar han som tog kontakt med elitdomaren Sune Vestberg som sitter i domarreferensgruppen i Sverige.

Han tog i sin tur upp det med förbundets tävlingsledning.

– Det är en ganska självklar förändring att göra och man kan undra varför vi inte gjort den tidigare, men jag får bara konstatera att ibland gäller liksom uttrycket ”var sak har sin tid”, kommenterar Sune Vestberg.

Premiär i långa tajts

Nu har förbundet lagt till en regelkommentar som innebär att Norsjölagets tjejer vid seriepremiären hemma på lördag kommer att spela i långa tajts.

– Det känns jättebra att alla kan spela i det som de är bekväma i, säger Sara Forsberg, spelande tränare.

Glad över förändringen

Det har alltså enligt reglerna tidigare inte varit tillåtet för tjejerna att spela i tajts med full benlängd.

– Det är ju tråkigt om en utrustningsdetalj ska avgöra om en spelare fortsätter eller inte så jag är naturligtvis väldigt glad över att vi nu gjort den här förändringen, konstaterar Sune Vestberg som också är den som dömer på lördag.

Tidigare krav på kortbyxor

Svenska Volleybollförbundet vill poängtera att damerna aldrig varit tvungna att spela i tajts.

– Det är en missuppfattning, det har aldrig stått i reglerna att man varit tvungen att ha tajts, det som stått är spelare ska spela i kortbyxor, säger Herman Sewelen, kommuniktör vid Svenska Volleybollförbundet.

I klippet kan du höra mer om hur de spelande tränarna Sara Forsberg och Therese Granlund ser på reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.