Norsk flygplats kan lyfta Hemavan

Publicerad

Turistföretagarna i Tärnaby-Hemavanområdet har gett upp hoppet om att få charterturister från Storumans ifrågasatta flygplats. I stället tror de på en annan omstridd flygplats i väst.

Det har kallats för flygplatskriget och handlar om vilken ort i norska Helgeland som ska få en storflygplats där det går att ladda med Jetplan. Mo I Rana – bara tio mil från Hemavan – har gått vinnande ur striden. Fylkestinget beslutade under våren till deras fördel.

– Inom max två år hoppas vi att bygget ska vara igång. Sedan tar det två år att bygga. Senast 2015 är det meningen att flygplatsen är i drift, säger Henrik Johansen vid Polarsirkelen lufthavnutvikling.

Avsomnat i Storuman
Storumans flygplats i Gunnarn har en stor landningsbana och där fanns en gång forhoppningar om charterflyg. – men trafiken har helt stannat av. Mo I Rana är närmare skidorten Tärnaby-Hemavan än Gunnarn.

– Samarbetet med den norska sidan är unikt och kommer att leda till en positiv utveckling av det här området, säger gneta af Ekenstam, ställföreträdande flygptatschef i Hemavan.

Flygplatsen beräknas kosta över en miljard norska kronor. Den största delen måste bli statliga pengar.

Svar nästa vecka
Avinor – det norska luftfartsverket har i dagarna lämnat in en avgörande rapport om flygplatsens förutsättningar till norska regeringen.

Rapporten offentliggörs i början av nästa vecka.

Patrik Samuelsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer