Fackförbundet IF Metall anser att Northvolt överträtt integritetslagar och stämmer bolaget på hundratals kronor. Foto: TT

Northvolt granskade brottsregister – stäms av facket

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet IF Metall stämmer Northvolt på 300 000 kronor för att ha brutit mot lagen då de kollat upp en potentiellt anställds brottsregister, som därefter nekades anställning.

I våras sökte en arbetstagare anställning på Northvolt och blev erbjuden en tjänst som arbetsledare på den högsta lönenivån. Tre dagar senare meddelade bolaget att han inte längre var aktuell för den erbjudna tjänsten.

Orsaken som angavs var att han inte ska ha klarat bakgrundskontrollen, på grund av en dom som påträffades när bolaget undersökte hans brottsregister. Domen i fråga var elva år gammal och det utdömda straffet hade fullgjorts. Bolaget gav ingen återkoppling angående varför de ansåg att domen skulle vara ett hinder för anställning.

Batterifabriken Northvolt

”Överträdde integritetslagar”

IF Metall anser att Northvolt kränkt arbetstagaren genom att obehörigt kolla upp hans belastningsregister under rekryteringsprocessen och skriver i stämningsansökan att handlingen saknade berättigat syfte och överträdde integritetslagar.

”Att en person som har fullgjort sitt straff, betalat sin skuld till samhället och visat en vilja till förändring, fortfarande ska bli nekad försörjningsmöjligheter är en orimlig påföljd”, skriver facket i sin stämningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet