Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thor från Northvolt och Johan Lindholm från Byggnads kommenterar samarbetet – ”Förpassar bovar och banditer till historiens skräphög” Foto: Anders Hansson/SVT

Efter bristerna på batterifabriken i Skellefteå: Nu kapar Northvolt leverantörskedjor

Uppdaterad
Publicerad

Max två led av underleverantörer. Det har LO-facket Byggnads och batteribyggaren Northvolt enats om framåt för att stävja kalabaliken av den flora av företag och obehörig personal som dök upp vid bygget av batterifabriken i Skellefteå.

”När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet”, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt, i en kommentar.

Ju längre kedjorna av underleverantörer blir desto större är risken för att oseriösa företag hittar in på arbetsplatserna. Därför har företaget tillsammans med Byggnads enats om att en underleverantörskedja inte får vara längre än två led.

Samarbetet kommer att användas när Northvolts expansion nu går vidare med fabriksbyggen även i Göteborg och Borlänge.

”Det här är ett utmärkt tillfälle att göra om och göra rätt. Och ett stort steg framåt för att rensa upp i branschen. Att en så stor aktör så tydligt vill ta ansvar och samarbeta för att säkerställa goda villkor på sina arbetsplatser hör inte till vanligheterna”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.