Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Anders Thor, Northvolt, säger om rättegången i klippet. Se också facket och åklagarens tankar. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolt om rättegången: ”Företaget har agerat i strid mot vår vilja”

Uppdaterad
Publicerad

En chef på Northvolt i Skellefteå har åtalats för brott mot utlänningslagen. Facket vittnade under rättegången om en ”modern form av slaveri” – medan Northvolt helt bestrider ansvar.

– Det borde inte blivit ett åtal. Personerna är inte anställda hos Northvolt, säger Bengt Ivarsson, advokat för den misstänkte Northvolthchefen.  

Det var under en facklig rundvandring som de upptäckte att flera arbetare från länder utanför EU saknade arbetstillstånd. Hösten 2021 gjorde flera myndigheter en gemensam razzia på bygget av batterifabriken i Skellefteå.

Facket: Urusla förhållanden

Totalt handlar det om tolv personer från Indien och Serbien som jobbade på bygget åt underleverantörer till Northvolt.

– Jag hade en klump i magen efter att jag pratat med dem. Det kändes inte bra, jag hade många funderingar kring mänskliga livsöden, säger Mathias Hansson, ombudsman svenska elektrikerförbundet och fortsätter:

– De hade inga löner alls i princip. Urusla förhållanden, modernt slaveri skulle jag vilja säga.

Northvolt anser att ansvaret ligger hos underleverantören.

– Vi har visat att vi ställer hårda krav på byggföretag. I det här fallet är det ett företag som agerat i direkt strid med vår vilja.

Ska avvisas om lagar inte följs

Vilket ansvar har ni för personer som befinner sig på er arbetsplats?

– Vi har tydligt ansvar att ställa hårda krav på underleverantörer och kräva att de följer svenska lagar, de som inte gör det ska avvisas från byggarbetsplatsen. Det hade vi inte hunnit i det här fallet, säger Anders Thor, kommunikationschef på Northvolt.

Åklagaren håller inte med.

– Man ska inte kunna lämpa över ansvaret på underleverantörerna, säger Jennifer Piironen, vice åklagare.

Dom meddelas om två veckor. Se reaktioner från rättegången i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.