Reporter Evelina Dahlberg utanför Northvolt i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enorma fabriksbyggnader står halvfärdiga” – hör rapporten från SVT:s reporter på plats utanför Northvolt i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolt sätter dotterbolag i konkurs på grund av ekonomiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Northvolts dotterbolag som haft hand om expansionen av batterifabriken i Skellefteå har satts i konkurs. Anledningen är den tunga ekonomiska situationen för bolaget.

– Vi har under flera veckors tid arbetat för att hitta en annan lösning. Dessvärre har detta inte varit framgångsrikt, säger Matti Kataja, kommunikationchef på Northvolt.

Det är efter beslutet att avbryta expansionen i Skellefteå som Northvolt AB:s dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB väljer att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Ansökan lämnades in på grund av den ekonomiska situationen.

Bolagets ledning skriver i ett brev till underleverantörerna att det var ett väldigt svårt beslut.

– Det är ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.

Experten: Inte förvånad

Dotterbolaget har enligt Northvolt inga anställda. Bolaget är en av över 20 olika enheter inom Northvolt-koncernen och konkursansökan gäller inte någon av de andra juridiska enheterna inom den bredare koncernen.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är inte förvånad över beskedet.

– Det har varit en lång period där man har diskuterat fram och tillbaka om man ska försätta bolaget i konkurs, säger hon.

”Sänder inte goda signaler”

Marie Karlsson Tuula påpekar att dotterbolaget står helt fritt från moderbolaget. Konkursbeskedet behöver inte betyda att krisdrabbade Northvolt kommer att följa samma resa.

– Men det är klart att det inte sänder några goda signaler, säger Marie Karlsson Tuula.

För Northvolt stundar ett betydligt mer avgörande ögonblick den 12 oktober då skatter och sociala avgifter ska betalas in till Skatteverket på över en kvarts miljard kronor.

– Vi mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram, säger Matti Kataja.

Northvolt menar att man nu lägger sina resurser på att påskynda produktionen i storskalig celltillverkning inom den fullt byggda, första fasen av Northvolt Ett och att uppfylla sina åtaganden gentemot sina fordonskunder.

Se hela SVT:s sändning om Northvolts besked här.

Johan Zachrisson Winberg i SVT:s studio. Man med mörkt hår, ljusblå skjorta och svart kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter: ”Kan vara ett första illavarslande tecken – men det behöver inte vara så”. Foto: SVT

Northvolt varslar personal

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Northvolt om avhoppet i styrelsen

Erik Zsiga som är presschef på Northvolt berättar om den senaste utvecklingen där en representant för den största ägaren Volkswagen lämnar Northvolts styrelse.

– Vi har haft ett långvarigt samarbete och det är tråkigt såklart att tappa hans insatser. Varför han lämnar just nu kan jag inte svara på, säger Erik Zsiga.

Största ägaren lämnar Northvolts styrelse

Volkswagens investeringschef Sven Fuhrmann begär att få lämna Northvolts styrelse.

Det bekräftar Bolagsverket för Dagens industri.

Anledningen till varför Sven Fuhrmann lämnar är däremot oklart, enligt tidningen.

Söker EU-stöd till uppsagda på Northvolt

Regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om upp till 14 285 000 euro från en EU-fond. Det handlar om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare.

Pengarna ska gå till de uppsagda på Northvolt som behöver insatser som coachning, utbildning och annat stöd.

Insatserna ska bedrivas i ett särskilt projekt av Arbetsförmedlingen i samarbete med bland annat berörda företag och omställningsorganisationer, regioner och kommuner, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Ansökan till fonden ska omfatta högst 14 285 000 euro, ca 166 miljoner kr, och projektet finansieras till 60 % av pengar från EU-fonden och till 40 % av den svenska staten.

– Uppsägningarna vid Northvolt drabbar många människor hårt. Vi vill se till att de som blir av med jobbet får ta del av insatser som kan stärka deras kompetens och hjälpa dem att hitta en ny anställning, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppsagda från Northvolt i Skellefteå tvingas betala dubbla hyror

Personer som sagts upp från Northvolts batterifabrik i Skellefteå måste flytta till ett nytt boende. Ett 80-tal personer tvingas nu betala dubbla hyror – på ett bräde.

– Nu vill vi bara lämna och få ett slut på det här, säger en före detta anställd som vill vara anonym.

Enligt Northvolt görs detta för att undvika att de uppsagda ska få skulder efter att de slutat.

– November är för många uppsagda den sista månaden med full lön. Vi förstår att det är en oplanerad kostnad, men så snart beslutet fattades informerade vi de omkring 80 personer som berörs, för att de ska få tid att förbereda och planera, skriver företagets nordiska kommunikationschef Matti Kataja i ett mejl.

Northvolt-auktion drog in cirka 600 000 kronor

Under måndagen hölls auktion för de grejer som blivit kvar sedan Northvolt Expansion gick i konkurs. Enligt konkursförvaltaren Johan Premfors gällde det överskottsegendom såsom kontorsmöbler och skärmar som inte används längre och som funnits i de kontorsbaracker som företaget nyttjat före konkursen.

Enligt honom fick man in drygt 600 000 kronor under auktionen.

"Vad gäller övrig egendom i konkursen så kan jag i nuläget inte säga hur försäljningsprocessen kommer att se ut och än mindre vad den kommer att inbringa", skriver Johan Premfors i ett mejl till SVT.

Analys: Northvolts kris ger huvudvärk för Volvo Cars

Nu har Northvolts kris i norr gett huvudvärk på Hisingen i Göteborg. Volvo Cars kan snart stå utan partner och en batterifabrik med 3 000 anställda står på spel. Samtidigt kan Northvolts kris förvärras ytterligare med dagens besked, menar SVT:s granskande reporter Kristina Lagerström i en analys.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter Northvolts varsel: Näringslivet i Skellefteå har klarat sig bättre än befarat

En kartläggning visar att det lokala näringslivet har påverkats av Northvoltkrisen i mindre grad än vad man först trodde. Det presenterades under en presskonferens med Skellefteå kommun, regionen och länsstyrelsen.

– Av de runt 144 företag som intervjuats säger ungefär tio procent att de kommer att varsla, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i Skellefteå.

Volvo vill köpa ut Northvolt ur gemensam satsning

Volvo Cars vill köpa Northvolts andel i det samägda batteritillverkningsbolaget Novo Energy, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

”Denna åtgärd görs efter att Northvolt AB brutit mot parternas aktieägaravtal genom att inte uppfylla sina förpliktelser när det gäller finansiering”, skriver bolaget.

Inget företag har sökt regionens krisstöd

I torsdags kom beskedet att Region Västerbotten tagit fram ett tillfälligt stöd för att hjälpa underleverantörer som drabbats av Northvolts massuppsägningar. Men än så länge har inget företag sökt, enligt Patrik Sällström vid Region Västerbotten.

Regionen har avsatt 20 miljoner kronor av statliga utvecklingsmedel för att minska risken för konkurser och att personal sägs upp. Pengarna kan bland annat gå till kompetensutvecklingsinsatser.

Insatsen har bland annat fått kritik från Tobias Indén som är docent i rättsvetenskap vid Umeå universitet. I en intervju med Sveriges radio menade han att det bryter mot lagen att gynna enskilda företag. Men det håller inte regionens utvecklingsdirektör Patrik Sällström med om.

- Jag vill betona att företagsstödet är fullt lagligt och följer regler för offentligt stöd, det påverkar inte häller hälso- och sjukvårdens ekonomi. Det finansieras inte av skattemedel utan direkt av staten genom särskilt riktade medel, säger han på en presskonferens under tisdagen.

Scanias vd om Northvolt: "Vi tittar på vilket bästa sätt vi kan hjälpa dem"

Rekord i produktion och leveranser och ett kraftigt vinstlyft präglar tredje kvartalet för lastbilstillverkaren Scania. Men orderingången pekar tvärt nedåt.

Scania deltar i samtalen om batteritillverkaren Northvolts finansiella problem, enligt vd Christian Levin.

-Självklart är vi med i diskussionerna, som vi alltid är när en leverantör får bekymmer. Vi tittar på vilket bästa sätt vi kan hjälpa dem.

Enligt Levin har Northvolt efter en anpassning av leveransplanerna i våras levererat de battericeller Scania behöver.

-I förhållande till vad vi kommit överens om.

-Vi ligger väldigt nära dem industriellt och hjälper till med upprampningen.

Joakim Goksör/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet