Så här är det tänkt att den blivande batterifabriken i Tyskland se ut. Foto: Pressbild

Northvolt söker tillstånd för fabriksbygge i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolt har nu lämnat in ansökan om tillstånd för att bygga en batterifabrik i Tyskland vilken fått namnet Northvolt Zwei. En fabrik där innebär, enligt bolaget, samtidigt ytterligare investeringar i den blivande fabriken i Skellefteå.

Planen är att byggnationerna i Salzgitter sydost om Hannover ska starta nästa år och att en fabrik som ska producera 16GWh per år ska kunna stå färdig år 2024.

– Vi drar lärdomar från arbetet med att bygga Northvolt ett i Skellefteå och Northvolt Labs i Västerås och gör helt enkelt en så kallad blåkopia i Tyskland, berättar Jesper Wigardt som är chefskommunikatör vid företaget.

Enligt honom får det kommande bygget i Tyskland också effekter lokalt i Skellefteå.

– Konkret handlar det om fler byggnader och mer arbetskraft som behövs, konstaterar Wigardt.

Uppgifter om uppsägningar

Medier har gått ut med uppgifter om att Northvolt i coronakrisens spår nu ska säga upp 5 procent av sin personal på totalt 700 anställda, men det är en uppgift som Jesper Wigardt vill tona ner. 

– Vi för diskussioner med ett antal personer utifrån att vi behöver ha kontroll över våra kostnader men det är ingen dramatik i detta utan handlar om att försöka balansera om organisationen. 

För samtidigt rekryterar företaget och har totalt 200 jobbannonser ute. 

– Vissa delar har växt lite snabbt och det är vår stora utmaninga att hantera det, menar chefskommunikatören. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet