På tisdagen inleds miljöprövningen av Northvolts batterifabrik Foto: SVT

Nu inleds miljöprövningen av Northvolts batterifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleder Northvolt förhandlingar i mark- och miljödomstolen kring byggandet av en gigantisk batterifabrik i Skellefteå. Företaget ser gärna att ett beslut tas snabbt, då spaden ska ned i jorden redan till sommaren.

Northvolt lämnade före årsskiftet in en ansökan på 800 sidor till domstolen. Den har sedan kompletterats sedan länsstyrelsen och andra remissinstanser begärt fler svar.

Stort intresse från allmänheten

Mark- och miljödomstolen misstänker att intresset från allmänheten kommer att vara stort. Därför hålls förhandlingarna i Pansalen på the Great Northern. Samma byggnad där Northvolt har sitt Skellefteåkontor.

Batterifabriken Northvolt

– Vid samrådet hade det varit väldigt mycket folk och vi vet inte hur många som kommer, säger rådman Anders Carlbaum.

Hoppas på ett snabbt beslut

Under tisdagen ska rätten också göra en syn på Hedensbyn där fabriken ska stå. Företaget ser gärna att ett beslut tas snabbt, då spaden ska ned i jorden redan till sommaren för att deras snäva tidschema ska hålla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet