Effekten av batterifabriken: Nu startas en tidning på engelska i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Inflyttningen från andra länder ökar till Skellefteå i och med batterifabriken. Nu startas också en tidning på engelska i kommunen.

– Vi vill hjälpa andra förstå hur det funkar, säger Donna Richmond, fotograf och en av grundarna av tidningen.

I takt med ökad inflyttning till Skellefteå från världens alla hörn finns nu behov av en tidning på engelska. Det menar journalistparet Donna Richmond och Paul Conolly som själva saknade information om hur det egentligen fungerar i Sverige.

Fyra månader efter att paret Richmond/Conolly flyttat till Sverige och byn Västanträsk, i Skellefteå kommun, blev Donna gravid. Med tvillingar.

Batterifabriken Northvolt

– Om jag ska vara ärlig kändes det skräckfyllt att inte veta och inte förstå hur jag skulle hitta och få rätt information även om vården i sig var fantastisk, berättar hon som menar att det är ett konkret exempel på när en tidning på engelska skulle ha hjälpt.

Vill att folk ska stanna

Nu sjösätter paret ett månadsmagasin i A4-format på 32 sidor som kombinerar fakta och guidning med feature.

– Vi vill att människor som nu kommer i allt större utsträckning ska känna sig hemma fortare, så att de också stannar här, menar Paul Conolly.

Magasinet kommer att finnas på strategiska platser i kommunen och finansieras i första hand av paret självt, vilket också samarbetar med Companion kooperativ utveckling i Västerbotten.

Kommunen ska också skicka ut exemplar i sina välkomstboxar till nykomna.

– För att det här ska bli bra har vi också en panel med svenskar i olika åldrar från stad och land som ska bidra med råd och insikter, konstaterar Paul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet