Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns mycket kopplingar mot de norra delarna”. Hör Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt berätta om varför finsk arbetskraft lockar. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Northvolts jakt på personal till Skellefteå – försöker locka industriarbetare från Finland

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt letar febrilt efter personal till batterifabriken i Skellefteå. Nyligen gjorde de en rekryteringsturné i Finland och fick totalt in 650 jobbansökningar. Men i Österbotten råder det arbetskraftsbrist till just industrijobb.

– Vi hoppas att vår arbetskraft ska stanna här, säger Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens Handelskammare.

Enligt Mikael Hallbäck har Österbotten den lägsta arbetslösheten i Finland och nya industriinvesteringar väntas de kommande åren. Men att det skulle bli konkurrens om arbetskraft är han inte orolig för.

– Folk rör på sig och kommer förhoppningsvis tillbaka till vår region med mer erfarenhet. I längden kommer vi båda att vinna på det, säger han.

Anställer mellan 50 till 100 i månaden

Northvolt Ett anställer mellan 50 till 100 personer i månaden till produktionen i Skellefteå. För att nå målet 4 000 anställda gjordes en rekryteringsturné i fem finska städer i mitten av januari. Och intresset var stort. Över 650 ansökningar har kommit in och minst en person har redan anställts.

– Det blev väldigt lyckat och sannolikheten är stor att vi tittar på att göra liknande turnéer framöver, säger Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt.

Mikael Hallbäck, direktör på Österbottens Handelskammare tror att gemensamma språket är en orsak till det stora intresset.

– Cirka fyrtio procent av invånarna i Österbotten har svenska som modersmål så det underlättar en del, säger han.

Hör Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt, berätta om varför finsk arbetskraft lockar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet