Nu är tidningskriget snart ett faktum i Umeå. Foto: Svt

Nu drar tidningskriget igång

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en gratistidning startar i Umeå. Huvudägare och styrelseordförande blir Erik Orring som tidigare varit VD på Västerbottens-Kuriren.

En ny gratistidning kommer att ges ut i Umeå med början om en månad. Den heter Umeå Tidning och ska delas ut med posten en gång i veckan. Huvudägare och styrelseordförande blir Erik Orring som tidigare varit VD på Västerbottens-Kuriren.

– Det blir en kvalitetstidning som summerar händelserna i umetrakten en gång i veckan, säger Erik Orring till Västerbottensnytt.

Chefredaktör för Umeå Tidning blir Jonas Pekkari som fram till nu varit chefredaktör för nöjestidningen City.

– Vi kommer att växa sakta men anställa ett par tre journalister redan från början. Men vi är noga med vilka vi anställer och vi kommer också att anlita en hel del till frilansare, inte minst som krönikörer, säger Pekkari.

Har de muskler som krävs

Enligt Erik Orring har Umeå Tidning finansiella muskler att  löpa ett publicistiskt ”maratonlopp”.

– Vi går inte in i det här med kortsiktiga syften, säger Orring.

Han blir själv huvudägare men hävdar att det finns andra kapitalstarka ägare. Tidningen ska betalas med annonser. Ett antal annonsförsäljare som sagt upp sig från VK kommer att bli tillgängliga för Umeå Tidning från 1 november.

– Bara genom att vi nu finns kommer annonspriserna att hållas nere i Umeå, säger Erik Orring.

Tidningskrig väntar

Västerbottens-Kuriren har inte suttit med armarna i kors i väntan på den nya konkurrenten. Redan för en månad sedan började VK ge ut en egen annonsfinansierad veckotidning, ”Totalt-Umeå”. Nu väntar ett mindre tidningskrig i Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.