Det är organisationen Tunnbrödsakademin som ligger bakom detta. Akademin har funnits sedan 2015 och där sitter bland annat företag, hantverksbagare och matprofiler.
Anki Berg från Umeå sitter med där som ”entusiast”, och blev inbjuden efter att ha skrivit boken Brödkult i Västerbotten.
– Då reste jag runt i alla kommuner i Västerbotten för att ta reda på hur folk bakar på 2010-talet. Nu har vi åkt runt till bakande människor från Blekinge i söder till norra Norrbotten i norr. Vi har träffat privatpersoner, hantverksbagare och företagare, säger Anki Berg.
Dalarna sticker ut mest
Anki Berg har upptäckt stora skillnader på tunnbröd bakat i olika delar av landet. Det är få och snarlika ingredienser, men ändå olika bröd. Hur man knådar, kavlar och gräddar skiljer sig åt. Dalarna sticker ut mest eftersom det där är vanligt att baka med potatis.
– Tunnbröd är både hårt och mjukt bröd och när människor norrut pratar om tunnbröd menar de det hårda, i Dalarna menar man det mjuka, säger Anki Berg.
Extra nära hjärtat i Norrland
Fler bakar mjukt, författarna fick leta mera efter folk som bakar hårt tunnbröd. Tunnbröd kan nog betraktas som extra nära hjärtat för människor i Norrland.
– Det berör folk mera där, det är något i det norrländska urhjärtat som bankar här och många identifierar det med sin barndom, säger Anki Berg.
Tunnbrödets dag arrangeras för tredje gången på lördag, då sker bakning och aktiviteter i mängder av bagarstugor i länet och landet.