• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu kan man ta bort telefonkontakten från väggen” – Hör Staffan Åkesson berätta hur många som berörs av kopparnätets nedstängning i klippet ovan. Foto: SVT

Nu försvinner kopparnätet i Dorotea kommun

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdagen är det tyst i väggtelefonen för den som vill ringa via kopparnätet i Dorotea. Kommunen är den första kommun norr om Dalälven som blir av med sitt kopparnät.

Kopparnätet användes för att koppla upp hemmet för samtal och internet. Idag ställer konsumenterna högre krav när det gäller tillgänglighet och de flesta har därför gått över till fiber eller mobila lösningar.

– De allra flesta har redan gått över till andra lösningar för länge sedan. Anledningen till att vi stänger ner kopparnätet i Dorotea är dels för att det är få användare kvar och att Trafikverket gör en större breddning av E45 och då passar vi på, säger Staffan Åkesson, teknisk chef Telia.

Kopparnätet avvecklas

Avveckling fram till 2026

Efter Dorotea kommer fler kommuner att bli av med sina kopparnät. Tanken är att nätet ska försvinna 2026 i hela Sverige, och vara ersatt av fiber.

– Kopparnätet var känsligt mot väder och vind och fibern är nergrävd, vilken är en fördel. Nu vi vill också kunna röra oss fritt, tillexempel jobba i fritidshuset och följa med i den digitala utveckling som är i samhället. Det är ett nytt epokskifte som sker, säger Staffan Åkesson. 

Hör Staffan Åkesson berätta hur många som berörs av nedstängningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kopparnätet avvecklas

Mer i ämnet