Norra Köping – där Lersäter, Gisslarbo och Västra Skedvi ingår får 15 miljoner till fiberledning. “Det var som ett miljonlotteri“ säger initiativtagaren Markus Nyberg. Foto: Robert Gustavsson/SVT

De är vinnare i fiberlotteriet

Publicerad

Sedan nedläggningen av det fasta telenätet på landsbygden, har många berörda innevånare stått helt eller delvis utan kommunikationsmöjligheter. I Salsäter utanför Köping var därför glädjen stor när deras fiberledning började grävas ner med ekonomiskt stöd från länsstyrelsen.

När plogen klöv jordlagret och sakta började mata ner slangen som ska bära fiberträden i jorden var glädjen total för Markus Nyberg som är initiativtagare och en av de som kämpat för fiber på landsbygden i den norra delen av Köping.

Markus Nyberg initiativtagare.

– Äntligen har vi arbete på plats, på riktigt. Det har varit en jättestor anspänning. Det var ju som ett miljonlotteri där man inte hade jättestor chans att få ta del av de här pengarna, säger Markus Nyberg.

Odemokratiskt

Det var bara två projekt av 15 i Västmanland som fick stödpengar den här omgången. 15 miljoner fick projektet i norra Köping där Lersäter, Gisslarbo och Västra Skedvi ingår. Det andra projektet ligger i Skinnskattebergs kommun och heter Stjärnvik som har berättat tidigare.

– Det man skulle ha önskat är att ”fiber” skulle ha varit en post på riksnivå där man skulle ha gjort en övergripande plan för hela befolkningen. Inte några enskilda projekt som har gjort bra ansökningar. Det skulle ha varit en väl fungerande demokratisk lösning istället, säger Markus Nyberg.

Blir ännu svårare att få stöd

Den nye bredbandsamordnaren för Köping, Arboga och Kungsörsområdet var även han glad att arbetet nu är i gång med fiberdragningen. Men han tror att det kommer att bli betydligt tuffare för återstoden av kommuninnevånarna att få stöd framöver.

Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Satsningarna framöver kommer att vara på landsbygd där det absolut inte finns någon privat aktör som är intresserad. Så det ser ut som att de bidragspengar som eventuellt kommer att bli tillgängliga kommer att läggas på annat håll. Det är synd för vi skulle nog behöva ha lite mer här i området för att stötta upp där det behövs, säger Per Wadling som är bredbandssamordnare.

Över nu?

Men för Markus Nyberg är flera års slit är nu äntligen över eller?

– Ja, vi är med tills alla sitter helt uppkopplade och är klara. Då tar vi en bit tårta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kopparnätet avvecklas

Mer i ämnet