Barbro Wahlberg som bor i Stjärnvik är glad för att hon äntligen får fiber. Foto: SVT

Efter lång kamp – nu får de fiberanslutning

Publicerad

Stark oro i våras har bytts ut mot glädje och framtidstro. Länsstyrelsen har beviljat stöd till att bygga ut fibernätet i Lersäter, Gisslarbo och Västra Skedvi i Köpings kommun, samt i Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun.

– Nu kan vi äntligen sätta spaden i backen och gräva, säger Barbro Wahlberg.

Det är många som söker länstyrelsens stöd för att få fiberanslutning på landsbygden, men det är få som blir beviljade det. 140 miljoner beräknas kostnaden vara om alla skulle bli beviljade bidrag, men länstyrelsen delar ut 30 miljoner denna omgång.

En av de utvalda som fått ett positivt besked från länstyrelsen denna gång är Barbro Wahlberg som bor i Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun. Där försvann det fasta telenätet för 1,5 år sedan.

– Nu kan vi äntligen sätta spaden i backen och gräva. Det känns helt fantastiskt, säger Barbro Wahlberg.

Den starkaste får fibertråden

För att kunna få bidrag måste man ha ”full pott” i länstyrelsens poängsystem.  Enligt Barbro ska det ska vara minst 200 fast boende hushåll och minst 85 procent av dessa ska vara anslutna.

Men i en stenhårdkonkurrens med andra lokala grupper så räckte inte ens det utan när Marcus Nyberg som bor i Kolsva såg de andra gruppernas projektbeskrivningar insåg han att nu måste man upp över 90 procent.

– Det är den tråkigaste biten i alltihopa, att man konkurrerar mot sina grannområden. Det blir någon slags naturens lag, den starkaste får fibertråden. Det hade varit roligare med en mer demokratisk lösning, säger Marcus Nyberg.

Vet vad det betyder med bra kommunikation

Det är många timmar som de olika projektgrupperna, byalag och boende har lagt ner för att få till stånd en bra kommunikation. Och på frågan om Barbro Wahlberg skulle göra det igen säger så hon så här:

– Jag har inte tänkt att flytta ifrån Stjärnvik, men om jag skulle göra det så självklart. Jag vet ju vad det betyder med att få fiber. Det är så viktigt för både boende och företagare med en bra kommunikation och då måste man ju jobba för det också, säger Barbro Wahlberg.

Stort område 

Till våren 2017 kommer det att börja grävas ned fiberkabel och eftersom det är ett stort geografiskt område kommer det att ta en stund innan det är klart. Förhoppningen är att till hösten 2018 skall allt vara uppkopplat och klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.