Arkivbild. Foto: TT

21 miljoner kronor till bredband på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beviljat stöd till att bygga ut fibernätet i Lersäter, Gisslarbo och Västra Skedvi i Köpings kommun, samt i Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun.

Projektet ska resultera i att totalt 580 hushåll får tillgång till bredband. Utbyggnaden kostar 36 miljoner kronor, varav 21 miljoner kronor alltså kommer ur Landsbygdsprogrammet.

Orterna är några av de som berörs när Telia avvecklar kopparnätet.

Skillnaden mellan stad och land är stor när det gäller tillgång till fibernät. Bara 1 procent av hushållen på landsbygden i Skinnskatteberg har idag tillgång till fibernät, jämfört med 20 procent i tätorterna. I Köping har 5 procent av hushållen på landsbygden tillgång till fiber, jämfört med 88 procent i tätorterna.

– Det här handlar om att ge människor på landsbygden en service som är jämförbar med den i tätorten. Det hänger ihop med skola, vård och omsorg, säger Indi Persson, ansvarig för bredbandsstöd på Länsstyrelsen.

Stort söktryck

När ansökningstiden gick ut i september hade 14 projekt i länet ansökt till Länsstyrelsen om stöd till bredbandsutbyggnad – totalt rörde det sig om 140 miljoner kronor. Det är mer än fyra gånger så mycket som finns att dela ut i Västmanland från det statliga Landsbygdsprogrammet.

– Vi behåller de ansökningarna och hoppas på mer medel från regeringen. Men vi vet att stödet inte räcker för att göra hela jobbet, så därför tittar vi på hur man kan jobba tillsammans med aktörerna och kanske få ner kostnaderna för grävning och plöjning, säger Indi Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.