TV: Hör henne berätta om fallet och kampen mot kommunen i klippet här ovanför. Foto: SVT.

Jenny, 82, blåslagen efter fall – får inte flytta

Uppdaterad
Publicerad

82-åriga Jenny Johansson sitter i rullstol och känner sig isolerad i sin lägenhet. Hon kämpar för att få flytta därifrån. Nu har hon dessutom fallit och blivit blåslagen. Men det ändrar inget – Jenny får bo kvar.

Jenny Johanssons kamp för ett nytt boende har engagerat folk över hela Sverige. Nu har Jenny ramlat ur rullstolen och gjort sig illa – igen.

– Jag skulle till köket och hämta en mugg. Foten åkte i golvet och jag med. Jag slog i pannan ordentligt, men som väl var hade jag larmet på mig så jag fick hjälp nästan direkt, berättar Jenny, som nu ramlat två gånger.

Kroppen lutar snett

Hon berättar att det är avgörande hur hon placeras i rullstolen eftersom halvsidesförlamningen gör att kroppen börjar luta om hon sitter lite snett. Det är hemtjänsten som hjälper henne, och så blir det även fortsättningsvis.

SVT Nyheter har berättat om Jennys situation. Efter en stroke i våras har hon suttit isolerad i en lägenhet på tredje våningen i Skellefteå. Fallet har fått stor uppmärksamhet i hela Sverige.

– Det känns väldigt trevligt att så många reagerar. Folk har ringt, skickat brev och kommit hit med grillad kyckling, choklad och blommor.

Men trots det står politikerna fast vid sitt beslut – hon ska inte få komma till ett särskilt boende. Hon har förstått att uppmärksamheten inte kommer att förändra hennes situation.

”Kommer inte att hjälpa mig”

– Det här kommer inte att hjälpa mig. Hemtjänstchefen och socialnämndens ordförande har båda varit här och talat om att det är hemtjänst som gäller, säger Jenny Johansson.

De försöker nu reda ut hur kommunen bäst ska kunna hjälpa Jenny, som också lovats möjlighet att komma ut.

Jenny Johansson har nu lämnat in en ny överklagan till förvaltningsrätten och slåss vidare i rond två för att få ett särskilt boende.

– Jag tycker att de bör ändra sig och att de ska bygga mer för oss äldre. Det är många som vill komma in men inte får, säger hon.

LÄS MER: Ansvarig politiker: ”Hon har rätt boende”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.