– Det vore bra om kommunerna byggde mer särskilda boenden och äldrebostäder, säger Peter Eriksson (MP). Foto: TT

Regeringen vill införa nya boenden för äldre

Publicerad

Regeringen vill se en ny typ av äldreboende för att lösa den stora bristen på platser. På sikt hoppas bostadsministern att det löser problemen för äldre som isolerade Jenny Johansson i Skellefteå.

82-åriga Jenny Johansson nekas plats på särskilt boende i Skellefteå trots att hon inte kan lämna lägenheten.

– Jag känner inte Jenny, men om hon behöver äldreboende borde hon få det, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

#hemtillvarjepris

Många kommuner har för få boenden

Tusentals platser på särskilda boenden har försvunnit de senaste åren runt om i landet. Drygt hundra kommuner har brist på bostäder för äldre.

– Det vore bra om kommunerna byggde mer särskilda boenden och äldrebostäder, säger Peter Eriksson (MP).

Regeringen vill införa en ny form av äldreboende för att få bukt med bristen. Ett slags mellanboende med färre personal.

”Finns inga snabbvägar”

Men Jenny Johansson tycker att hon med sitt funktionshinder behöver ett särskilt boende. Nu sitter hon i sin lägenhet och väntar. På att kommunen ska ändra sitt beslut eller att de ska på börja bygga så att trycket på äldreboenden minskar.

– Det måste kommunen avgöra, det kan inte jag göra i enskilda fall. Men det tar tid och finns inga snabbvägar att bygga hus, säger Peter Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet