82-åriga Jenny Johansson är funktionshindrad och har suttit isolerad i en lägenhet på tredje våningen i ett hus utan hiss – i flera månader. Foto: SVT

Utredning: Äldre bor i fel boenden

Uppdaterad
Publicerad

Det är många äldre som bor på fel ställe – i fel bostad. Enligt en statlig utredning som kom i våras bor uppskattningsvis 1,5 miljoner ålderspensionärer över 65 år i hus där de behöver gå i trappor för att komma ut eller förflytta sig i huset.

Enligt utredningen ”Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer” bor en majoritet av de äldre i en bostad där de inte kan komma ut utan att behöva gå i trappor.

Behovet av fler olika typer av boendeformer för äldre i kommunerna är skälet till att staten valt att satsa på att uppmuntra skapandet av trygghetsbostäder. I Sverige finns det ungefär 10.000 trygghetsbostäder. Sedan tidigare finns också ungefär 30.000 så kallade seniorbostäder.

Samtidigt har platserna i särskiltboende minskat kraftigt under många år. Och från år 2015 till år 2030 bedöms behovet av nya lägenheter för de som är 65 år och äldre öka med ungefär 360.000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet