– Vi måste hitta lösningar som gör att hon kan leva ett bra liv, säger Kenneth Fahlesson (S). Foto: SVT.

Ansvarig politiker: ”Måste hitta en lösning”

Uppdaterad
Publicerad

82-åriga Jenny Johansson har suttit isolerad i sin lägenhet i Skellefteå i flera månader. Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) ser allvarligt på händelsen.
– Det är jättetråkigt när det blir så här, säger han.

Samtidigt konstaterar han att det inte finns möjlighet att erbjuda alla som vill särskilt boende.

– Vi måste hitta lösningar som gör att hon kan leva ett bra liv, säger Kenneth Fahlesson (S).

Han tycker inte att Skellefteå tolkar lagen för hårt eller sätter ribban för högt.

Oerhört stora behov

– Nej, det gör vi inte enligt den statistik vi har. Däremot är behoven oerhört stora och det hjälper ju inte Jenny Johansson att jag hänvisar till allt som vi redan försöker göra, säger Kenneth Fahlesson (S).

I dag finns det 865 platser på särskilt boende i Skellefteå. Det är mer än riksgenomsnittet. Det är alltså fler här som ändå får en plats i särskilt boende.

– Vi jobbar hårt för att få bygga nytt och har ett boende som ska vara klart år 2020 och rymma 80-100 platser, säger Kenneth Fahlesson (S).

”Klarar ge äldre ett bra liv”

Socialnämndens ordföranden berättar att den verksamhet han ansvarar för kostar hundra miljoner kronor mer i Skellefteå jämfört med i andra kommuner.

– I det stora hela tycker jag att vi klarar av att ge äldre möjlighet att leva ett bra liv, sen händer det saker och blir ibland tråkiga situationer som den här, säger Kenneth Fahlesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet