Foto: TT

Nu hävs eldningsförbudet i fler kommuner i Västerbotten

Publicerad

Från och med söndag är det inte längre eldningsförbud i Umeå, Robertsfors och Vindelns kommun. Och det är nu enbart Skellefteå och Norsjö som har kvar eldningsförbudet i Västerbotten.
– Det blir inte hävt förrän det är blött på alla ställen, säger Åke Dahlqvist, räddningsledare i beredskap i Skellefteå.

I fredags hävdes eldningsförbudet i tio av länets femton kommuner. Under söndagen beslutade räddningstjänsten att häva förbudet också i Umeå, Robertsfors och Vindelns kommun.

– Beslutet innebär att det återigen är tillåtet att elda i skog och mark. Brandförsvaret uppmanar dock till fortsatt försiktighet. Den som eldar är alltid ansvarig för att det sker på ett säkert sätt, skriver Umeåregionens brandförsvar i ett pressmeddelande.

Nu är det bara i Skellefteå och Norsjö som det råder eldningsförbud i länet. Där inväntar man mer regn.

– Vi kommer att ha kvar det. Vi ska ta ett beslut på måndag om hur läget ser ut. Det har inte kommit så mycket regn här. Det blir inte hävt förrän det är blött på alla ställen, säger Åke Dahlqvist, räddningsledare i beredskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer