Foto: SVT

Utredning om misshandlad politiker på väg läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Bara en månad efter den misstänkta misshandeln av Liza Jonsson (S) kan utredningen läggas ner. Det finns inget som pekar på någon gärningsman och polisen har prioriterat ner ärendet.

Det har nu gått nästan en månad sedan Nordmalingspolitikern Liza Jonsson (S) anmälde att hon blivit misshandlad i sitt hem. Hon uppgav att motivet var politiskt och kopplat till hennes arbete, då kommunen beslutat att lägga ner tre byskolor.

”Vi har ingenting”

Men redan nu, en knappt en månad efteråt kan utredningen läggas ner. Det återstår bara ett fåtal förhör.

Politikermisshandeln i Nordmaling

– Vi har ingenting som pekar på någon gärningsman, säger förundersökningsledaren Joachim Lundberg vid Västerbottenspolisen.

Ärendet är inte lika prioriterat längre, redan förra veckan skulle avslutande förhör hållas men sjukdom satte stopp för det.

– Det kommer vi göra nu så fort vi har möjlighet, säger Lundberg.

Överfallet ska ha skett i hemmet

Liza Jonsson (S) har hela tiden hävdat att överfallet som ska ha skett i hennes hem var kopplat till hennes politiska arbete.

– Det rörde sig kring byaskolorna och min roll som nämndsordförande. Och han nämnde även mina barns namn i den här frågan, sa hon i en intervju med Västerbottensnytt den 6 november.

Polisen har gjort en teknisk utredning men om den gett resultat är oklart i dagsläget

– Jag har inte sett den så jag vet inte om den är klar, säger Joachim Lundberg.

Tror ni på Liza Jonssons vittnesmål?

– Det kan jag inte kommentera, säger förundersökningsledaren Joachim Lundberg.

Hot mot demokratin

Lilly Bäcklund är ordförande för socialdemokraterna i Västerbotten, hon har inte pratat med Liza Jonsson själv sedan händelsen i slutet av oktober men  hon är bekymrad över utvecklingen.

– Våld mot politiker är ett hot och en inskränkning mot demokratin och det finns en risk att många inte vågar kliva fram, säger hon till västerbottensnytt efter beskedet att utredningen kan komma att läggas ner.

Liza Jonsson vill inte ge någon intervju idag utan ber Västerbottensnytt återkomma imorgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikermisshandeln i Nordmaling

Mer i ämnet