Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en uppenbar krock” – Storumans stabschef Jimmy Lindberg och kommunalrådet berättar vad de tycker om planerna i Barsele. Foto: Berno Jonsson / SVT.

Kritik mot planer på naturreservat i Storuman – krockar med gruvsatsning

Publicerad

Länsstyrelsen har planer på att bilda naturreservat i Barsele i Storumans kommun. Men det ligger i samma område där det under tio års tid borrats efter guld och finns planer på gruvverksamhet.

– Vi är inte emot att naturreservat bildas, men det här har gått alldeles för fort, säger kommunalrådet Ulrik Dahlgren (S).

Krocken mellan planer på naturreservat och gruva har fått både kommunen och gruvbolaget att reagera.

– Bergsstaten har gett undersökningstillstånd till flera bolag och ett av dem har jobbat där i tio år och nu helt plötsligt vill länsstyrelsen bilda naturreservat i samma område. Det här är slöseri med resurser, säger kommunalrådet Ulrik Dahlgren (S) i Storuman.

Jakten på mineralerna

Gruvbolaget: ”Kom helt utan förvarning”

Det kanadensiska bolaget Agnico Eagle som lagt ner 370 miljoner kronor på prospektering i området menar också att det nu kan bli problem att gå vidare om naturreservaten blir verklighet.

– Vi har haft mycket bra kommunikation med länsstyrelsen, men det här kommer helt utan förvarning och skulle naturreservaten bildas innebär det stora problem för oss att bygga vägar, elledningar och annan infrastruktur när vi ska starta vår gruvverksamhet, säger Kåre Höglund som är geolog och projektchef vid Agnico Eagle.

Länsstyrelsen förstår kritiken

Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen Västerbotten säger att han förstår den intressekonflikt som uppstått.

– Jag tror ändå att det går komma fram till en kompromiss och att båda delarna kan rymmas inom det aktuella området. Skulle gruvan hamna mitt i ett av det tänkta reservatsområdena kan vi vara beredda att stoppa våra planer, säger han.

Möte nästa vecka

Nu blir det ett snabbt inkallat möte med landshövdingen, det aktuella företaget och Bergsstaten nästa vecka. Beslut om naturreservatsbildningarna i området ska tas inom kort.

– Vi är inte emot att naturreservat bildas, men det här har gått alldeles för fort och kommunikationen mellan myndigheterna har varit alldeles för dålig, säger Ulrik Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet