Handelsbankens kontor på Strandgatan i Sorsele. Foto: Google StreetviewVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu lämnar sista banken Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

I maj försvinner Sorseles sista bankkontor när Handelsbanken stänger sitt lokala kontor.

– Jag förstår att det är ett tråkigt besked för orten, säger Ellinor Lundström, länschef för Handelsbanken i Norrbotten.

Handelsbanken har inlett en större omorganisation, som SVT tidigare berättat om, som innebär att antalet lokala bankkontor blir mycket färre. Tidigare kom beskedet att kontoren i Sävar, Byske, Dorotea, Åsele och Storuman stängs.

Nu kommer beskedet att Sorsele tappar sitt sista bankkontor när Handelsbanken lägger ned verksamheten där. Kunderna i Sorsele fick i veckan beskedet via brev att bankkontoret stänger den 7:e maj och att verksamheten flyttas till kontoret i Arvidsjaur.

– Det stämmer, vi stänger här i maj och de två medarbetare som jobbar i Sorsele flyttar med till kontoret i Arvidsjaur. Kontoret i Sorsele har sedan tidigare legat under kontoret i Arvidsjaur, säger Ellinor Lundström, länschef för Handelsbanken i Norrbotten.

SVT: Hur tänker ni kring att servicen för era kunder, kanske främst de äldre, nu försämras i området?

– Många av våra kunder har kommit in i våra digitala lösningar. men det är ju inte bara appar det handlar om, vi har ju även en telefonbank som man kan ringa till.

Länschefen Lundström säger att hon inte själv tagit emot några direkta reaktioner ännu från sorseleborna, men att hon har sett på sociala medier att många har reagerat på beslutet.

Fler kontor kan stängas i länet

För Västerbotten kan fler kontor komma att stängas, bekräftar länschefen Peter Hansi.

– Det kan komma att bli fler som stängs. Men det är en pågående process där vi tittar på kontor för kontor. Men det finns inga nya beslut fattade, vi har hela året på oss.

Kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) misstänkte att kommunens sista bank låg i farozonen då Handelsbanken i höstas aviserade planerna på att stänga närmare 200 kontor runt om i landet.

–Det var den sista banken som strök med. Nu måste vi som prio ett hitta en lösning för kontanthantering, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer