Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi hoppar att folk besöker vår bransch nu, för vi har en lång väg tillbaka” – hör Fredrik Johansson om de slopade restriktionerna i klippet. Foto: SVT, David Magnusson/SvD/TT

Stort tryck när nattklubbarna öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag öppnar nattklubbarna igen efter 1,5 år av coronarestriktioner. Öppningen är efterlängtad både bland krögare och besökare – men innebär också utmaningar i form av personalbrist och fortsatt smittspridning.

– Jag tror folk har delade åsikter om att ses i stor grupp redan nu, säger Fredrik Johansson, delägare i restaurangen och nattklubben Cinco i Umeå.

Det var i mars 2020 som dansgolven var folkfyllda senast. Men i och med att restriktionerna lyfts i morgon ordnar flera krogar nattklubb igen.

Restaurangen och nattklubben Rustique i Skellefteå slår upp dörren till dansgolvet på fredag. Och intresset för att ”klubba” har varit stort, slår delägaren och vd:n, Nadia Wallmark, fast.

– Redan när beskedet kom så ringde folk och ville boka bord på nattklubben. Det känns kul, det kommer att bli jättebra. Men samtidigt är vi lite rädd att det kommer ett bakslag och att vi kommer att gå tillbaka till de tidigare restriktionerna, säger hon.

– Vi har tillstånd att ta in 800 personer, men vi kommer att hålla besöksantalet nere. Vi kommer inte släppa in så många som vi får göra, vi försöker tänka smittsäkert och vi vill ha bättre kontroll, fortsätter Nadia Wallmark.

Stort intresse även i Umeå

Rex i Umeå håller tre dansgolv öppna på onsdagen och sålde, enligt egen uppgift, ut sina förköp på 30 minuter. Även Cincos ägare upplever ”ett enormt sug” efter att gå ut och festa igen.

– Äntligen får vi en chans att börja vår återhämtning. Vår bransch som tagit mycket stryk under den här perioden, säger delägaren Fredrik Johansson.

Personalbrist

Allt är dock inte som vanligt för krögarna, bara för att restriktionerna hävs. Personaluppsägningarna som pandemin medfört gör sig nu påmind – enbart Cinco söker ett 20-tal medarbetare.

– Det är tufft. Jag förstår att de som var tvungna att gå från sina jobb när pandemin slog till har hittat andra jobb. Vi får börja utbilda personer som söker sig till vår bransch från scratch nu, säger Fredrik Johansson.

Uppmanar till vuxenansvar

Frågan om vilket ansvar krögare har för att minska risken för smittspridning hänger sig också kvar, hävda restriktioner tills trots. Fredrik Johansson säger att de fortsatt rekommenderar besökare att sitta i mindre grupper och att de fortsätter ha handsprit utplacerat.

– Vi uppmanar nu folk att verkligen ta sitt vuxenansvar och stanna hemma om man har minsta symtom. Vi är less på att behöva bestämma över andra vuxna hur de ska bete sig, som vi gjort nu i 1,5 år, säger han.

Vaccinpass, är det något ni har diskuterat?

– Inte i nuläget. Det tycker jag i så fall är en fråga som myndigheter ska dra, inte vi som företag, säger Fredrik Johansson.

På Rustique i Skellefteå har frågan varit på tapeten.

– Vi har haft en aktiv diskussion hur vi ska göra, men just nu har vi inget spikat, säger Nadia Wallmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet