”Vi börjar med personer över 80 år”- hör vaccinsamordnaren om planen. Foto: SVT

Snart påbörjas vaccineringen av fas 2 i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Snart påbörjas vaccineringen av personer i fas 2. I slutet av veckan skickas ett brev ut till alla personer över 80 år med instruktioner om hur man ska boka sin vaccinationstid.

– Vi är i slutet på fas 1 nu och är snart klara med vaccinationen på särskilda boenden. Nu går vi sakta över till fas 2. Alla personer över 80 år får ett brev med instruktioner om hur man ska gå tillväga för att boka sin tid, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

Sedan kommer det ett rulla på tills alla över 65 år fått ett brev hem i lådan. Därefter övergår man till en mer allmän information, enligt Lestander.

Coronaviruset i Västerbotten

Vissa regioner har lovat att klara vaccinationsmålet till 30 juni, törs du lova det även för Västerbottens del?

– Vi håller fast vid det målet. Men allt hänger på att vi får större mängder närmare sommaren. Så länge de säger det måste vi tror på det, sen får vi tänka om om det inte blir så. Än så länge har 18465 doser givits.

– Det är något fler doser än tidigare, men fortfarande låga mängder. Senast i måndags fick vi besked om neddragningen på doser framöver. Det är en väldigt osäker prognos, säger han.

I klippet ovan hör du Ronny Lestander berätta mer om planen och om varför regionen inte får fler doser, trots att vi har högst smittspridning i landet.

Fas 1-4

Fas 1

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst/hemsjukvård Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan. Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst/hemsjukvård.

Fas 2

Personer som är 65 år och äldre, där de äldsta vaccineras först. Fas 2 utökas till att inkludera personer som är mellan 18 år och 64 år med dialysbehandling och personer som genomgått benmärgstransplantation eller annan organtransplantation de senaste 12 månaderna. Även deras hushållskontakter prioriteras. Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS) som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3

I fas 3 rekommenderas vaccination mot covid-19 till alla i åldern 60–64 år och till dem som är 18–59 år och har en eller flera bakomliggande sjukdomar eller tillstånd som kan innebära en ökad risk för allvarlig sjukdom. Här ingår även personer 18- 59 år som av olika anledningar har svårt att skydda sig mot smitta, till exempel personer med en demenssjukdom och kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning och personer som lever i socialt utsatta situationer.

Fas 4

Personer 18 år och äldre som inte prioriterats i tidigare faser.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet