Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här vill vi ha en villa gärna för barnfamiljer. Den ligger mitt i Bastuträsk, säger Lars Isralesson i Bastuträsk samhällsråd. Foto: Anders Öhlund/SVT

Nu säljs 30-tal villatomter i Bastuträsk – hoppas på dagspendling till Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal tomter säljs nu för 22 000 kronor styck i Bastuträsk, i Norsjö kommun.

Förhoppningen är att samhället ska växa – med möjlighet att dagpendla med tåg till Skellefteå.

När Northvolt bygger batterifabriken i Skellefteå med 5 000 nya jobb i Skellefteå hoppas Bastuträsk att detta spiller över på Bastuträsk. Stationssamhället med 370 invånare fem mil från Skellefteå har de senaste 30 åren minskat sin befolkning varje år.

Men i fjol hände något stort. 11 nya invånare och Bastuträsk började hoppas på nya tider. Kommunen beslutade sälja ut tomter billigt och nu vill man också ha dagpendling med tåg till Skellefteå. En resa som skulle ta 45 minuter.

– Blir expansionen så stor som planerat i Skellefteå är fem mil inget avstånd särskilt om det finns pendeltåg. Det finns redan intressenter för att köpa tomterna. Vi håller också på att behandla ett par bygglov i Bastuträsk, säger Mikael Lindfors (S) kommunalråd i Norsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Skellefteå

Mer i ämnet