– Äppelodling fungerar ju bra här uppe trädgårdsmässigt, varför skulle det inte fungera kommersiellt?, resonerar äppelodlaren Karl-Johan Waller i Bybodsund.
Till våren kommer hans nu forsttäckta gård att utgöra en del av Sveriges nordligaste äppelodling. I dagsläget är 60 träd planterade och i vår tillkommer 230 till. I slutändan ska det bli 500 träd på dryga två hektar. Äppelskörden ska sen användas till lokal cidertillverkning.
– Det kommer att bli goda äpplen. De kommer hålla en ganska hög syra och så hög sockerhalt som möjligt utan för den sakens skull smaka godis. Vi tror att de kommer passa utmärkt till cidertillverkning, säger Karl-Johan.
Länge har det sagts att den här typen av odling inte är möjlig i Norrland, med kalla vårar och korta somrar. Dock är kylan också till norrlands fördel då få skadedjur som trivs här. Sommarens många soltimmar ger dessutom frukten speciell smak.
– Det är rätt väl belagt att bär och grönsaker som odlas under midnattssolen, om man ska va lite romantisk, får en annan karaktär och en bättre smak. Mandelpotatis är ett bra exempel, säger cidermakaren Andreas Sundgren.