Foto: SVT

Gammlia ska rustas upp – får miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Friluftsmuseet på Gammlia i Umeå är i stort behov av underhåll. Nu ser det också ut att bli av. Under tisdagen beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott att bevilja museet underhållspengar.

År 2021 firar Västerbotten museum hundra år, men det finns ett problem. De 39 byggnaderna på museets utomhusdel, det så kallade friluftsmuseet, behöver omtanke.

12 av de 39 byggnaderna på området är i akut underhållsbehov och museet har därför önskat ett engångsanslag på 4,4 miljoner kronor från ägarna på Umeå kommun och landstinget/Region Västerbotten.

– Som vi fått rapporterat till oss är det hussvamp och det är allvarligt och måste åtgärdas direkt. Det måste vidtas åtgärder och det tror jag att man sätter igång med nu under vårkanten så fort snön börjat försvinna, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S).

Räknar med landstingets pengar

Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen att bevilja museet 2,6 miljoner kronor. Av beslutet framgår också att en förutsättning är att landstinget/Region Västerbotten skjuter till de övriga 1,8 miljoner.

– De kommer göra det men det är inte beslutat än, men de ska. Det har vi också skrivit i detta beslutet att vi beviljar stödet förutsatt att landstinget/Region Västerbotten skjuter till pengar, säger Lindberg (S).

Vidare föreslår kommunen att museet anlitar Dragonsskolans byggprogram samt söker arbetslöshetsprojekt från Arbetsförmedlingen för att skynda på underhållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.