Foto: SVT

Så ska Skellefteåborna förberedas på en kris

Uppdaterad
Publicerad

En hel del företag och industrier i Skellefteå jobbar dagligen med farliga verksamheter som i värsta fall orsakar olyckor och fara för människor och miljö. För att uppdatera allmänheten på vad som gäller skickas nu en broschyr med information ut till alla hushåll i kommunen.

Rönnskärsverken i Skelleftehamn, Boliden Minerals anrikningsverk och Skellefteå krafts kraftverksdammar är några av de totalt 19 verksamheter som hanterar farliga varor eller ämnen i stor omfattning.

När batterifabriken Northvolt står klar är den ytterligare en sådan farlig verksamhet.

– Om det värsta händer är det ju oerhört viktigt att man som boende i kommunen faktiskt vet vad man ska göra, konstaterar brandingenjör Daniel Haarala.

Baseras på ett ”värsta scenario”

Räddningstjänstens räddningschef Mattias Hagelin berättar att det för några år sedan också gjordes en genomgång av alla kommunala verksamheter för att till exempel få koll på hur ventilationen på skolorna kan stängas av. Han understryker dock att informationen som nu skickas ut baseras på ett ”värsta scenario”.

– Företagen jobbar hårt med att mildra och förebygga så att inget allvarligt ska inträffa. Och just nu jobbar kommunen särskilt med att utreda riskerna kring en kommande batterifabrik.

I klippet ovanför kan du höra Daniel Haarala berätta om hur du förbereder dig på en kris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.