Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viss oro har man” – hör gatudriftchefen Per Hilmerssons känslor kring framtida skyfall. Foto: SVT

Nu ska Umeå kommun minska risken för översvämning i Tvärån

Uppdaterad
Publicerad

Boende på Rödäng och Västerslätt drabbades hårt av översvämningen av Tvärån förra hösten. Umeå kommun planerar nu långsiktiga lösningar för att minimera att något liknande ska ske igen.

– Vi tar det här på största allvar. Men det är ett komplext arbete, säger kommunens gatudriftchef Per Hilmersson.

I början av november förra året regnade det så kraftigt över Umeå att Tvärån svämmade över och lämnade flera gator i området under vatten. Det ledde i sin tur till stora materiella skador i hus och på bilar.

Grävde bort bilbro

Kort efter översvämningen grävde Umeå kommun bort en bilbro mellan Rödäng och Västerslätt som begränsade vattenflöden i Tvärån. Ån har även grävts ut och sly och annan växtlighet har röjts bort för att öka flödet.

– Sedan pågår det ett långsiktigt projekt för att se över hela avvattningsområdet – Tvärån, Västerslätt och Klockarbäcken – för att kunna förhindra det här framöver, säger Per Hilmersson, gatudriftchef vid Umeå kommun.

Planerar ett fördröjningsmagasin

Det långsiktiga arbetet är fortfarande på planeringsstadiet, men åtgärder som nämns är ett fördröjningsmagasin ovanför Tvärån som kan jämna ut flödet över tid samt större utgrävningar av ån.

– Jag gissar att planeringen blir klar i vinter och sedan ska det beslutas vilka åtgärder vi ska välja. De åtgärderna kommer troligtvis göras nästa år, säger Per Hilmersson.

Behöver man som boende i området känna någon oro för översvämningar vid framtida skyfall?

– Jag kan inte lova att det aldrig kommer ske igen, säger Per Hilmersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet