Peter Berggren. Områdeschef närsjukvård Lycksele/södra Lappland, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp Foto: SVT / Region Västerbotten, Malin Grönborg

Nu ska vården på landsbygden kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Vilken kvalitet håller vården i glesbygd? Och hur tillgänglig är den för de som bor där? Det är två frågor som en ny utredning på initiativ av regeringen ska svara på.

Primärvården på landsbygden har stora utmaningar. Jämfört med städer behöver till exempel en sjukstuga i Storumans kommun kunna ta emot alla typer av patienter. Det kräver personal med kunskaper inom allt från akutmedicin till allmänläkare. Rekrytering av personal till glesbygden är också ett av de stora utmaningarna och nu ska en utredning försöka tittar närmare på vilken typ av vård som behövs i glesbygden.

5 augusti meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att vården i glesbygden ska kartläggas. Det är myndigheten för vård- och omsorgsanalys som fått uppdraget att titta närmare på hur tillgänglig vården för invånare som bor utanför städerna är och vilken kvalitet den håller.

– Med en ökad kunskap om de varierande förutsättningarna på landsbygden kan vi på sikt förbättra för invånare och patienter. En stark primärvård är viktig för en jämlik hälsa i befolkningen och därför behöver vi kunna lita på den i hela Sverige, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska redovisa uppdraget senast den 2 november 2021.

Kartläggning av landsbygdens primärvård ska:

• Analy­sera vilka förutsätt­ningar som finns i dag för att uppnå en ändamålsenlig kom­petens­försörjning och digitalisering.

• Redovisa kostnadseffektiva åtgärder som ansvariga huvudmän och arbetsgivare vid behov kan överväga för att stimulera en utveckling av primärvården på landsbygden.

• Föreslå hur den nationella, regionala och lokala nivån på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt kan främja tillgängligheten.

• Redovisa goda exempel på utveckling och effektiva lösningar inom Sverige, samt kartlägga hur andra länder stimulerar utveck­lingen av primär­vården i landsbygd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.