Roger Sundin, projektledare på Trafikverket, berättar om kommande satsning på väg 1077 mellan Stalon och Dikanäs. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Nu ska Västerbottens sämsta väg rustas upp för mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Väg 1077 mellan Stalon och Dikanäs i Vilhelmina kommun är ökänd för sina potthål. Nu meddelar Trafikverket att vägen ska byggas om under år 2021/2022.

När SVT Nyheter Västerbotten efterlyste länets sämsta väg för några veckor sedan var det många läsare som hörde av sig och menade att väg 1077 mellan Stalon och Dikanäs i Vilhelmina kommun är den absolut sämsta.

Enligt Roger Sundin, Trafikverkets projektledare för Vilhelmina och Storuman, kommer det med start under sommaren ske en rejäl satsning på vägen.

– 58 miljoner kronor kommer satsas under två år, säger Roger Sundin.

Dåligt väder ligger bakom vägens usla skick

När det gäller grusvägen mellan Dikanäs och Daikanvik, en annan väg som många menar är i uselt skick, är det inte aktuellt att asfaltera den eftersom den enligt Roger Sundin har för lite trafik.

Att den under vintern varit i så dåligt skick har med höstens dåliga väder och stora mängder nederbörd att göra.

– Entreprenören hyvlar eller sladdar när det är möjligt att åka med lastbil så det inte blir ännu värre skador på vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.