Nu har trafikanterna på vägarna i Dikanäs fått nog av potthål och förstörda bilar. ”Det är terror mot fjällbefolkningen”, säger företagaren Kenneth Andersson. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Dåliga vägar i Dikanäs upprör trafikanter: ”Terror mot fjällbefolkningen”

Uppdaterad
Publicerad

Vägarna till och från Dikanäs i Vilhelmina fjällvärld är ökända bland västerbottningarna. Nu har flera trafikanter fått nog.

– Det här är terror mot fjällbefolkningen, säger Kenneth Andersson som är företagare i Dikanäs.

För några veckor sedan efterlyste SVT Nyheter Västerbotten länets sämsta väg och väg 1077 mellan Stalon och Dikanäs i Vilhelmina kommun var en av de som fick flest kommentarer.

”Sveriges absolut sämsta väg”, ”Livsfarlig” och ”Obegripligt usel” var några av omdömena.

När SVT besöker Dikanäs för att kolla in vägen står det efter bara någon mil en övergiven bil med punktering, och många sträckor är fyllda av potthål.

”Hål hela vintern”

Kenneth Andersson som driver ett taxi- och bussföretag i Dikanäs berättar att bilen med punktering tillhör en familj som var på väg till en stuga i fjällen. Han fick rycka ut under natten för att hjälpa till med att transportera den strandsatta familjen. Det är något som händer ibland, menar han.

– De har inte fyllt igen hålen på hela vintern. De sätter bara upp en skylt där det står ”vägarbete”, säger Kenneth Andersson.

Kritik mot fler vägar

Det är flera vägar till och från Dikanäs som är i dåligt skick. Vägen till Daikanvik är enligt Kenneth Andersson ännu värre.

Gunnar Marksén är brevbärare och brukar köra postrundan mellan Dikanäs och Daikanvik. Även om vägen just den här veckan på grund av underhåll är i bättre skick än på många månader, så menar han att det snart kommer vara lika uselt som tidigare.

– Man bråkar inte direkt om att köra den här rundan.

Omfattande upprustning

Trafikverket är medvetna om vägarna i Dikanäs och för en dialog med entreprenörerna om framtida underhåll.

När det gäller väg 1077 meddelar Trafikverket att omfattande upprustning kommer ske med start under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.